Den 21 september med strålande väder och 16 grader i ett nästan spegelblankt hav med kristallklart vatten möttes Malenborna av borttagna badstegar. Många med mig som såg fram mot en fint kvällsbad blev sura. Jag själv mejlade till kommunen och vet ej om det var orsaken men dagen efter kom den tunga badstegen åter på plats på Tångvägen.

Tack för detta instämmer nog många Båstadbor men ack så onödigt om beslutande tjänteman haft lite känsla för vad allmänheten som bekostar verksamheten tycker. Andra upprörda badare som mejlade och till och med åkte till kommunhuset fick av ansvarig tjänsteman beskedet att badsäsongen slutar 22 augusti! 15 oktober är mer rimligt denna fina höst så att Bjäreborna i dessa covidtider får fortsätta med uppfriskande hälsobad.

Kommunstyrelsen delegerar mängder av beslut till tjänstemännen. Kanske dags att dra i nödbromsen. Eller bättre samråd politik och förvaltning för att dylikt ej upprepas.

För övrigt tycks få ha uppmärksammat det unika att kommunens ordningsbestämmelser numera tillåter hundar på badständer och bryggor efter klockan 1800 till 0800 på morgonen. Här gick styrande samverkan helt på tjänstemannaförslaget. Bjärepartiet var emot. Detta förefaller Båstad vara helt ensamma om i Sverige. Även om jag är hundvän och haft 3 hundar genom åren har jag svårt att förstå logiken att ändra tidigare stadga som förbjöd hundar 15 maj till 15 september på bryggor och badplatser.

Beträffande badvattenprovtagning med otjänligt vatten har havsmyndigheten och laboratorierna en resa att göra. Här behöver man se över analysmetoder och val av indikatorer så att man inte larmar om otjänligt badvatten i onödan. Jag vet att fler delar den åsikten av de som genomför provtagningarna.

Bo Wendt, Oppositionsråd Bjärepartiet